miercuri, aprilie 07, 2010

Romanii,traditiile & ezoterismul

Romania,departe de ceea ce se vede,e o tara speciala,cu traditii cel putin bizare si cu superstitii mai multe decat ar parea la prima vedere. Pentru romani totul inseamna obligatoriu si altceva decat ceea ce este de fapt. Astfel de interpretari si preocupari mistice sunt frecvente,mai ales in zonele rurale. De asemenea,de foarte multa atentie se bucura interpretarea viselor. Astfel s-au nascut mituri despre tot ceea ce inconjoara taranii : entitati malefice la care se tem sa se si gandeasca, animale, locuri, elemente ale naturii,totul e luat in serios de cei ce traiesc acolo,in Romania rurala.
"Vesnicia s-a nascut la sate " ? Poate,dar stiu sigur ca la sate s-a nascut fericirea,himera atat de cautata de oameni. La sate timpul dispare, n ai vreme sa te gandesti la ce VA FI sau la ce A FOST, esti acaparat de ceea ce ESTE,de mirajul locurilor si de povestile atemporale si incredibile ale batranilor.De exemplu,romanii privesc lacurile cu teama si un oarecare respect,deoarece nu pot vedea pana in strafundul lor,credinta generala fiind aceea ca pe fundul lor salasluieste una din acele entitati malefice mentionate mai sus ; au o ura nebuna pentru serpi, in care vad incarnarea Diavolului,despre urs cred ca e calauza sufletelor pe drumul de dincolo de materie . Mai cred ca daca vezi o calugarita pe strada vei avea noroc,iar daca vezi un preot pe bicicleta,daca portbagajul acesteia e plin o sa ai noroc, iar daca nu, contrariul.
Asa era specia planetei numita " roman " , insa oamenii au inceput sa uite frumusetea si voiosia detaliilor fara de care viata la tara ar fi mia grea, mai searbada si mult mai monotona, iar energia pozitiva degajata de universul rural ar fi diminuata pana la disparitie.
Superstitiile si traditiile romane ii dau o alta identitate tarii, despre care occidentalii cred ca stiu atat de multe, fara a sti de fapt nimic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu